Voor de verkeersveiligheid: weg met de donkere winterjas!

Hebt u er wel eens op gelet wat voor kleur jas mensen in de winter dragen? Als u wilt kijken, moet u dat wel overdag doen. ’s Avonds is het niet goed te zien. Verreweg de meeste jassen zijn heel donker.

Misschien herkent u dit ook wel. U tuurt door de autoruit naar buiten. Het is donker en nat. Pas op het allerlaatst ziet u iemand bewegen, een voetganger of een fietser. Bijna onzichtbaar in zijn of haar donkere jas.

November, december en januari zijn de donkerste maanden van het jaar en ook de maanden met de meeste verkeersongevallen. November is de piekmaand. De meeste ongevallen betreffen voetgangers en fietsers, vooral voetgangers.

Voor de zichtbaarheid van fietsers hebben we de nodige wetgeving. Fietslampen, reflectoren achter en op de banden. Voor voetgangers niet. Je kunt je ook niet alles door de overheid laten voorschrijven. Mensen hebben gelukkig ook nog een eigen verantwoordelijkheid, waarop je moet kunnen vertrouwen.

Donkere winterjassen zijn dus raar, want heel onveilig. Ze zijn niet verboden, maar iedereen kan zelf er voor kiezen om een veiliger kleur jas aan te schaffen. Lichter van kleur, beter zichtbaar. Weg met de donkere winterjas!

One Response

Leave a Reply