Fout gedrag kun je achteraf corrigeren, maar je kunt ook een omgeving creëren die goed gedrag aanmoedigt. Zo kun je mensen die te hard rijden een flinke boete geven, maar je kunt ook werken aan een veilige verkeersomgeving. Je kunt mensen die frauderen hard aanpakken, maar je kunt ook de samenleving zo laten functioneren dat mensen daar graag hun steentje aan bijdragen. De kwaliteit van de samenleving creëert dus een voedingsbodem voor goed gedrag, maar gebrek aan kwaliteit creëert een voedingsbodem voor fraude. Belangrijk is het gedrag van de overheid. Een overheid die zelf de wet overtreedt, de wet- en regelgeving onbegrijpelijk maakt en de publieke diensten laat versloffen creëert de verkeerde voedingsbodem. De huidige situatie in Nederland laat helaas zo’n overheid zien.
Op de Artikelen pagina werk ik dit thema wat verder uit.
Amsterdam, 27 april 2023
Bernhard,
Ben jij zelf onderdeel van ‘zo’n overheid’, oftewel onderdeel van dat probleem?
Dit probleem bij voorbeeld:
https://www.dnb.nl/statistieken/dashboards/balans-dnb/
Of zo’n rapport van 09 november 2006, opgesteld zogenaamd door nette fatsoenlijke mensen van de AFM…
Nederland wordt gerund door extreem ondermijnende wittenboordenboeven, niet?
Beste Bernard, geheel eens met jouw artikel over de te grote voedingsbodem voor fraude. Maar waar het vervolgens om gaat is de laatste zin van jouw stuk: “Het is de hoogste tijd om deze trend te keren!”. Zeker, helemaal eens, maar hoe, hoe de machthebbers, beleidsbepalers, politici, zo ver te krijgen dat ze doen wat jij zegt dat er moet gebeuren? Ideeën?
Een van de grote problemen is volgens mij het “big daddy” concept, waarbij de overheid functioneert alsof zij alles beter weten. In samenwerking met echte specialisten vanuit het volk zelf (op vrijwillige basis uit het hele land) kan er echt iets bereikt worden.